Norrbottens läns landsting

Under en kvinnas hjärta - 2017

Kontaktperson

,
Telefon:
E-post:

Redan titeln Under en kvinnas hjärta är sångbar, när Piteå Kyrkoopera iscensätter en helt nyskriven produktion om kvinnor av idag, med förebilder från Bibeln.

Under en kvinnas hjärta

– Allt jag skrivit och skriver för musikteater handlar om kvinnor – jag intresserar mig för det jag inte vet något om. Varje gång är det som att ge sig ut på ett äventyr, det kvinnliga fascinerar mig! konstaterar den vitt bereste librettisten Leif Janzon, som samarbetade med Piteå Kammaropera 2011 och 2013.

Sven-David Sandström, en av Sveriges mest berömda kompositörer nationellt och internationellt, står för musiken. De två har samarbetat förut, när Kungliga Operan satte upp Batseba 2008 med 140 personer på scenen och 100 i orkesterdiket.

– Den här kyrkooperan är betydligt mindre – fyra kvinnor i huvudrollerna, två mogna i 45-årsåldern, och två yngre, cirka 25 år. Plus en änglakör, fyra unga flickor.

– Tre av karaktärerna bygger på de bibliska Elisabet, Anna och Mirjam (Maria), den fjärde är en kvinnlig ärkeängel, men handlingen är i nutid. Förhoppningsvis allmänmänsklig, för varje människa har ju vuxit under en kvinnas hjärta, säger Leif Janzon.

Han är född i Luleå och uppvuxen i Stockholm och Norrbotten. Familjen tillhörde statskyrkan men flera släktingar var aktiva i Frälsningsarmén.

– För mig hör musiken och tron ihop. Så är det också för Sven-David som är uppvuxen inom frikyrkan. Han skriver sångbart och lättillgängligt, sångare tycker om att jobba med honom.

– Batseba var första gången vi jobbade ihop. Han ändrade bara ett par rader i librettot och det tar jag som ett bra betyg för egen del. Jag hör inom mig hur musiken ska låta medan jag skriver och tänker framför allt på fraseringen. Det viktigaste ordet ska till exempel komma sist på raden!

 Leif Janzon säger att han tänkt på innehållet i Under en kvinnas hjärta i snart tio år. Han har bland annat arbetat som dramaturg på Norrbottensteatern och funderar ständigt på vilka berättelser som passar för scenen. De handlar allt mer om Norrbotten.

– Det måste vara ett enkelt drama som förstärks av musiken. I den nya kyrkooperan förekommer flera arior, som ju är typiska för musikteatern.

– En aria är ett ensamt uttryck, där kan man uttala ”de förbjudna orden”, de som inte kan sägas till någon annan.

I ett speciellt inre rum skriver Leif Janzon för "moster Rutan i Harads" – förankringen hos publiken, människorna här i Norrbotten, är central.

– Om jag skriver något för den publiken måste det vara något som andra inte hittar om de inte fötts och vuxit här. Musik är den stora grejen i Norrbotten, den kan alla förenas i, och jag drömmer fortfarande om att skriva ett stort musikdrama om vår trakt och historia.

Efter att ha arbetat i New York, bott bland annat i Paris, Lissabon, Köpenhamn och Irland, har Leif Janzon bosatt sig i byn Långfors utanför Töre. Härnäst åker han till New York för att titta på en musikal som han vill översätta när äventyret med Piteå Kyrkoopera är över för den här gången.

 

Leif Janzon
Leif Janzonom handlingen:

"Elisabet, Anna och Mirjam är tre kvinnor i vårt eget 2000-tal. Olika i mycket, men bestämda av det unika livsvillkor som alla kvinnor har gemensamt: barnet. Att kunna bära barnet i sin kropp, att föda sitt barn – miraklet att av en bli två. Att längta efter barn. Eller att välja bort barn. Eller att inte kunna få barn. Hur än individen eller samhället förhåller sig till detta livsvillkor är en sak ofrånkomlig: varje människa har växt under en kvinnas hjärta. Och vi är alla människor. Så allt börjar där – under en kvinnas hjärta.

De mogna kvinnorna Elisabet, Anna samt Annas dotter Mirjam träffas på vardagligt vis: i anspråkslös gemenskap, med intresse för varandra och för skvaller, med öppna hjärtan. Barn spelar en central roll i deras liv: änkan Annas erfarenheter som mor, den gifta Elisabets önskan att få barn, Mirjams förväntningar inför vuxenlivet. In i deras liv kommer en Herrens budbärare – men inte i skepnad av ärkeängeln Gabriel, utan av den unga Gabrielle, en ängel med  attityd och iPhone.

Och historerna vävs samman: Vem är egentligen den dotter som Anna födde? Ska Elisabets heta längtan efter barn uppfyllas? Vad
ska Mirjams nya liv med en älskad man ge? Ur kvinnornas oro, smärta och ovisshet öppnas deras liv för Guds nåd."

4 september 2013
Kommentera sidan

Kommentera innehållet på sidan

Här kan du skicka in synpunkter eller kommentera innehållet på den aktuella webbsidan.
Det du skriver här skickas till landstingets webbredaktion.

Om du behöver kontakta vården ska du inte använda detta formulär. Ange inte några personuppgifter här.

Kontakta istället din hälsocentral eller vårdenhet via telefon eller genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster.

* = Obligatorisk uppgift

    • Bild för användarverifiering

Fakta


Period: 14 – 29 oktober
Lokal: Kyrka
Bygg-/rivtid: 8 tim/ 2 tim
Teknisk specifikation: Kontakta teknisk producent för ytterligare detaljer
Bärhjälp: 4 personer
Teknisk producent:
Mats Lundberg
Producent: Håkan Ekman